Bra att veta ...

Jag funderar på en fotografering hos Smultronfoto, vad bör jag veta?

Vad roligt att Ni funderar på att fotografera Er hos Smultronfoto! Först så rekomenderar jag Er att titta igenom bilderna i Galleriet! Om Ni fortfarande känner att dessa porträtt passar Er still (vilket jag såklart hoppas att Ni gör) så läs gärna genom följande information om vad Ni har att vänta Er av en fotografering! Har Ni fler frågor eller om någonting är otydligt är det bara att fråga på mail, mobil (sms) eller via frågeformuläret!

Jag svarar oftast nästföljande dag!

Vilka fotoraferingar erbjuder Smultronfoto?

FineArt porträttfotografering (60 min)

Kampanjfotografering erbjuds endast ett par gånger per år beroende på fotografering (ca.20 – 60 min)

Minisessions FineArt ( ca 20 min)

Skolportätt (ca 10 -15 min) kommer i augusti – oktober

Studentporträtt ( ca 60 min)

 

Sport/Dansfotografering (ca 40 min) kommer snart

Hundfotografering (ca 30 – 40 min) kommer snart

Julfotografering (ca 40 min) kommer i oktober

Sagofotografering ( ca 40 – 60 min) kommer snart

Vilken tid är det bäst att fotografera sig?

Det är såklart lättare att fotografera ett piggt och glatt barn /ungdom än en som är trött och har låg energi! Jag rekomenderar därför att man bokar en tid så snart som möjligt efter att skolan slutat och barnet / ungdomen fått i sig lite energi! Det finns även möjlighet till helgfotografering om det passar bättre! Dock något mer begränsat med platser!

Hos Smultronfoto bjuder jag gärna på en kopp kaffe eller Te. I kylen har jag oftast kylt vatten om man känner sig törstig!

Vad ska vi välja för kläder?

Kläderna sätter stilen på porträttet!

Det stämmer verkligen! Vill man ha ett klassiskt porträtt ska man kanske välja en blus / skjorta och ett par jeans. Är man ute efter en mer mjuk stil kanske den enfärgade stickade tröjan gör sig bättre! Klädvalet kan kanske vara den roligaste OCH jobbigaste delen men även ett av de viktigaste besluten vid en fotografering! Man bör tänka på att hålla kläderna så neutrala så möjligt! Kläderna får gärna lyfta men inte ta fockus från motivet! Skrikiga färger, stora tryck, smalrandigt, glittrigt/ reflekterande kläder är därför inte att rekomendera!

Klänning, kjol, jeans, stickat, blus, skjorta, kavaj i stilrena och eller mjuka neutrala färger kan däremot aldrig bli fel! Är det flera som ska vara med på samma bild eller om porträtten ska placeras bredvid varandra rekomenderar jag att Ni försöker färgmatcha! Fokusera på ca tre – fyra färger som Ni håller er inom. Exempel på färgkonstellationer:

blått, vitt och svart,

brunt, rött och gult,

vitt, grått och svart … osv

Om ni vill ta helkroppsbilder så tänk på fötterna! Vill ni ha barfotabilder eller kanske låta de fina skorna förevigas!

SvartVit eller färg?

Ett svartvitt porträtt kan aldrig bli fel! Fokuset faller naturligt på motivet då inga färger distraherar. Färg kan dock tillföra och hjälpa till att sätta känslan i porträttet! Är du osäker så går det bra att beställa båda varianter av samma motiv! Häftigt hur samma porträtt kan framkalla olika känslor beroende på om de är i färg eller svartvit!

Vad innebär detaljretush?

Detaljretush eller ”FineArt retush” är en porträttredigering där fokus framförallt läggs på detaljerna! Utöver störande hårstrån, och mindre prydande prickar finns det här även möjlighet att till viss del räta och jämna till exempelvis kläder som hamnat lite fel. Det är de där små detaljerna som ger porträttet den där konstnärliga känslan. Här läggs även stor vikt på ljuset och mörkret som ger porträttet ett djup. 

Denna retush är mycket tidskrävande och görs enbart vid FineArt fotograferingar! Endast de absolut bästa bilderna går vidare för FineArt retush vilket ger ett litet exklusivt galleri på 8 – 10 unika och fantastiska porträtt!

Hur långt i förväg bör Vi boka en fotografering?

Vill Ni vara säkra på att få en fotografering som passar just Er så boka så snart som Ni bestämt Er, gärna 4 – 6 veckor i förväg!

Hur och när betalar Vi Fotograferingsavgift och Produktfaktura?

Fotograferingsavgifen skall vara betald senast 5 dagar före fotograferingsdag! Är avgifen ej betald då släpps Er bokade tid! Fotograferingsavgift som avbokas senare än 3 dagar före bokad tid återbetalas endast med 25 %! Vid sjukdom återbetalas avgiften ej men tiden går såklart att omboka!

Fotograferingsavgift och Produktfakturan går bra att betala via Swish (123 323 65 77) eller på bankgiro (8214 9693 569 7612) om Ni betalar avgiften i god tid!

Observera att det inte ingår några produkter i Fotograferingsavgiften, med undantag för kampanjfotograferingar!

När kan Vi hämta Våra färdiga produkter?

Cirka 4 – 6 veckor efter beställningen är gjord och betald kan Ni komma och hämta Era färdiga produkter. Det kan skilja sig något i tid beroende på produkt, leverantör och antal. Observera att beställda produkter inte går att ångra på grund av dess natur!

Varför kan Vi inte få tillbaka Vår betalda avgift?

Jag förstår att det ibland kan dyka upp oplanerade händelser eller att man blir sjuk. Då jag reserverat en Tid till Er innebär tyvärr en avbokning ett inkomstbortfall då jag ej haft möjligheten att ge denna tid till en annan betalande kund! Tiden är däremot ALLTID OMBOKNINGSBAR!

Vad är en Minisession?

Minisessionsfotograferingar av olika varianter inträffar några få gånger per år och är man intresserad av en kort fotografering och endast vill ha ett porträtt är denna fotografering perfekt!

En Minisession är en kortare fotografering (20 – 30 min) där vi fokuserar på en till två porträtt! Priset är lägre och det ingår oftast en print. Det går givetvis bra att köpa till fler printar av samma porträtt! Vill Ni ha flera olika porträtt rekomenderar jag de ordinarie porträtt och familjefotograferingarna!

Observera att det kan vara flera fotograferingar inbokade under samma dag och i följd och om Ni är försenade innebär det dessvärre att er fotograferingstid blir kortare.

När ska vi komma till vår bokade fotograferingstid?

Det gåt bra att komma cirka 10 minuter före bokad tid oavsett vilken fotografering Ni bokat! Då hinner Ni sitta ner i lugn och och ro och Ert /Era barn får möjlighet att ”känna in” studion.

Får Vi fotografera och filma under fotograferingen?

Jag förstår att det känns lockande att själv passa på att ta några bilder eller kanske filma under fotograferingen! Ni har kanske missat att fånga det där ögonblicket och nu så finns det där precis framför Er ….!

Under fotograferingen måste jag dessvärre undanbe Er att fotografera och filma Era barn! Detta är mycket distraherande för både mig som fotograf men även för Ert / Era barn då både jag och dem kan tappa fokus! Vårt gemensamma mål är att få så fina bilder som möjligt och om barnet är distraherat syns det tyvärr både i blick och fokus.

Kan mormor och farföräldrar sitta med och titta på under fotograferingen?

Min studio är ganska liten och av denna anledning ser jag helst att bara de som ska fotograferas samt föräldar finns med i studion! Dessutom brukar det underlätta om det inte är så många som distraherar den som fotograferas!

Om det är flera barn som ska porträttfotograferas kan det dessvärre bli lite väntetid mellan barnen och jag kan då varmt rekomendera den fina lekplatsen rakt över gatan (med en förälder såklart)!

Vid bildvisningen går det dock bra att ta med någon extra anhörig om de också vill titta och känna på produktera för att kunna hjälpa till vid beställningen. Meddela dock i förväg så att jag vet hur många som kommer!

Vad händer om Vårt barn har en ” dålig dag” och det inte går att ta några bra bilder?

Vi är alla olika och vissa dagar är bättre än andra. Jag har själv fyra barn och van vid det mesta! Jag vill att fotograferingen skall vara en trevlig stund som Ni minnas med glädje när Ni tittar på Era porträtt! Funkar inte denna dag så bokar vi såklart om denna dag!

Våra barn är inte sjuka men har kvar en envis hosta och är fortfarande slite snuviga! Kan Vi komma ändå?

Som förälder har jag fått erfarenhet av hur envis en förkylning kan vara!

Pigga och glada barn brukar bli bra på bild medan man kan se i ögonen om personen känner sig trött och ur form. Jag fokuserar mycket på ögonen i mina porträtt och jag rekomenderar därför att vi bokar om Er fotograferingstid! Jag vill såklart att Era portätt blir så fantastiska som de bara kan bli och rekomdenderar därför att Vi fotograferar när Ert barn har fått tillbaka den där glada och pigga blicken igen!

Mitt barn tappar lätt energi och blir otålig, kan vi ta med något att äta?

Vilken bra idé! Det är tufft att koncentrera sig en längre stund och som barn är det lätt att tappa koncentation och fokus. Ni känner Ert barn bäst och lite tillfälliga  mutor skadar inte!

Vård av Print och Ramar

För att säkerställa att Ert porträtt får en lång livslängd och kan glädja flera generationer är det viktigt att ta hand om den på rätt sätt! Printarna levereras med en syrafri passepartout och ett bakstycke och bör ramas in för att skyddas så bra som möjligt! Man ska också tänka på att undvika direkt solljus då det bleker porträttet och reducerar livsängden. Fingra helst inte på printen då det lämnar fingeravtryck som förstör den känsliga ytan!

Hos Smultronfoto finns det möjlighet att köpa ramar såvida Ni inte har en egen!